/ Фейсбук профил на Йорданка Фандъкова
Система за управление на водите в басейна на река Искър бе представена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Целта ѝ е намаляване на риска от наводнения и повишаване ефективността на различните заинтересовани страни, които имат пряко отношение в процеса по управление на водите, каза Стелиян Димитров от консорциум  „Български поречия“. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ (2014-2020 г.)

Системата за управление на водите в басейна на река Искър ще оценява риска от наводнения и засушаване

Постъпването на данни в реално време и прогнозите ще са свързани с мерки за превенция и защита за над 1,3 милиона жители на осем общини -Столичната, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград. Проектът е първата фаза на Националната система за управление на водите в реално време, посочиха от МОСВ.

В системата са заложени прагови стойности за кота водно ниво, които са отбелязани в три цвятажълт за внимание, оранжев за предупреждение, червен за тревога.

"Това е пилотна система, която се надяваме да надградим през следващия програмен период", каза ръководителят на проекта Красимира Янкова.

Вече е достъпен и публичен портал, на който ще има конкретни данни за състоянието на водосбора на река Искър. В графа „Обекти“ е посочено, че чрез т.нар. ГИС компонента за публичен достъп се дава възможност за проследяване на актуални данни за прогнози и валежи. Вижда се, например, нивото и наличният обем на язовирите Искър, Панчарево, Огняново.
Борислава Бабиновска/БТА