Повече от 300 опасни сгради има в София
Повече от 300 опасни сгради има в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Повече от 300 опасни сгради има в София
48952
Повече от 300 опасни сгради има в София
  • Повече от 300 опасни сгради има в София

Над 300 опасни сгради има в момента в София. Това каза за Дарик арх. Влади Калинов от Дирекция „Контрол по строителството". Издадено е предписание на собствениците на сградата на ул. „Раковска" 133 в София, от която днес падна мазилка и се наложи районът да бъде отцепен.

Калинов уточни, че в едноседмичен срок собствениците трябва да обезопасят сградата. В противен случай ще бъдат глобени с по 100 до 500 лв. За повторно нарушение санкцията стига до 5000 лева.

Проблемът със сградите в София обаче е по-всеобхватен, обясни Калинов. Той уточни, че не се предвижда глоба, ако собствениците в дадена сграда не се регистрират като етажна собственост. Това означава, че в случаи като този с падналата мазилка трябва да се търси отговорност от всеки един от собствениците по отделно. Сградата на „Раковска" 133 също не е регистрирана по Закона за етажната собственост и всички около седем собственици в нея ще трябва да плащат предвижданите санкции, ако не отстранят проблемите в срок от седмица. До две седмиците ще бъде внесен в Столичната община списък на опасните сгради, които трябва да бъдат премахнати спешно, обясни още Калинов.

Идеята е да се наблегне по-сериозно на глобите и санкциите към собствениците на тези сгради и то в максималните им размери, за да може да се съберат необходимите средства, които общината трябва да отпусне за премахването на опасните сгради. Следващия четвъртък ще има среща с архитекти и кметове на райони по въпроса, обясни още Калинов.