/ БГНЕС, архив
Показаха как ще изглеждат новите спирки на градския транспорт в София
97047
Показаха как ще изглеждат новите спирки на градския транспорт в София
  • Показаха как ще изглеждат новите спирки на градския транспорт в София
Повече навеси и по-малко реклами включва новата визия за спирките на градския транспорт, която представи общината. Спирките с навеси ще са почти 1500 или с 300 повече от предишния план.

спирка
netinfo

Четири различни типа спирки ще бъдат построени от концесионерите, които спечелят поръчката на Столична община. Изпълнителите ще имат 2 години и половина за завършване на проекта.

НЕ-даването на публични средства за нови спирки е в основата на новата визия. Такава е практиката от Лондон и Париж до Белград и Скопие. Още следващата седмица кметът Йорданка Фандъкова ще внесе доклада за спирките за обсъждане в комисиите в столичния съвет.

Тръгна нощният градски транспорт в столицата
 
"Обект на тази процедура са 2610 спирки на градския транспорт, разположени на територията на Столична община", обясни Зафир Зарков – председателят на транспортната комисия в Общината.

На 400 от тези спирки ще има реклами, от които 10 процента са запазени за общината. А 300 ще са новите павильони, но още не е уточнено какво ще може да се продава в тях – сигурна е пакетираната храна.

Намаляват санкциите за нередовни пътници в столичния градски транспорт

В резултат на тази процедура, очакваните инвестиции, които трябва да се направят, са в размер на приблизително 18 милиона лева, посочи Зарков.

Концесията за отдаване на спирките ще е за 15 години. Кандидатите ще трябва да имат добро финансово състояние и подходящ опит за изпълнение на задачите. Те няма да могат да участват в надпреварата за повече от 2 типа спирки, за да няма монопол, допълни Зарков. И макар за 4 типа спирки да може да има четирима изпълнители, визията на съоръженията ще е абсолютно еднаква.