Кметът на София Йорданка Фандъкова да поеме вината "за провала с детските градини". Това поиска лидерът на БСП - София Калоян Паргов в изказване от името на групата общински съветници по време на заседанието на Столичния общински съвет.

Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата, струваща стотици хиляди левове на софиянци, даде дефект още при първото ѝ използване, заяви Паргов. Стигна се до отлагане на класирането и повторното ѝ отваряне. Това пък, от своя страна, не е регламентирано в нито един нормативен акт и съответно е незаконосъобразно действие, което може да има правни последици.

Хиляди деца останаха без места в детските градини в София, държавата предлага помощ

По думите на Паргов, когато са излезли резултатите от първото класиране, е станало ясно, че 10 252 деца не са намерили място в столичните общински ясла или детска градина. С 2341 повече от миналата година. Това, според Паргов, е тревожна тенденция, което показва, че освен хроничното несправяне с недостига на места, има и задълбочаване на проблема, което се превръща в криза и вече е на границата на политическа такава.

По думите му, комбинацията от тези два факта показва недвусмислено, че е налице "пълен провал в политиката на Столичната община в тази изключително важна сфера - отглеждането и възпитанието на децата в предучилищна възраст".

От групата на БСП в СОС попитаха кмета Фандъкова дали лично ще поеме вината за този провал и ще подаде оставка така, както е постъпила през 2008 г. при фалстарта на първото онлайн записване за детски градини.

2008 г.: Фандъкова подава оставка заради детските градини

Според Паргов това е единственият достоен начин да се понесе отговорността за липсата на равен достъп до предучилищно образование на децата на родителите, които са данъкоплатци в столицата.

Общинските съветници от "Демократична България" също поискаха оставката на Фандъкова заради нерешения с години проблем с детските градини в столицата. Това се посочва в декларация на групата в Столичния общински съвет /СОС/, представена на сесията на съвета.

Проблем със записването в софийските ясли и градини ядоса родители

"За голямо съжаление, за пореден път се налага да говорим за един дългогодишен проблем, за който Столичната община очевидно няма решение", се казва в декларацията на съветниците. Те също припомнят, че през 2008 г. Фандъкова, като зам.-кмет по образованието, е подала веднъж оставка поради проблемите с детските градини. А през 2009 г. тогавашният кмет на София Бойко Борисов е обещал решение на проблема до две години.

"По време на вече третия си мандат и 12 години по-късно кметът на Столичната община все още не може да реши този казус. Напротив, освен некласираните хиляди деца, като бонус в конкретния случай станахме свидетели и на грешки в чисто новата електронна система, платена от данъците на столичани", казват съветниците.

"Демократична България", която иска да управлява София, управлява една трета от столицата - районите, в които има най-голям недостиг на детски градини. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на брифинг след проверка на строителството на новата детска градина в район "Лозенец", съобщи агенция „Фокус“.

Фанъдкова коментира поисканата ѝ оставка заради недостига на места в детските градини. "Това е моят отговор – да дойдат тук, да видят как управлява "Демократична България", защото тук управлява "Демократична България". Те искат да управляват или не могат или не искат да работят. Постигат се резултатите наистина с работа и затова ви поканих да видите на място как се работи", каза още Йорданка Фандъкова в район "Лозенец".

Попитана дали недостигът на места е отговорност на "Демократична България", Йорданка Фандъкова отговори: "Искам да кажа, че за да решим този проблем, трябва да се работи непрекъснато и всеки да носи своята отговорност. Представяте ли си, ако не беше осигурено финансирането, ако те трябваше да осигуряват и финансирането. Не казвам, че го забавят нарочно, защото никой няма интерес да го направи. Казвам, че това е капацитетът", допълни още кметът на София.

"2008 г. при въвеждането на първата информационна система със забавяне около 3-4 часа заради пренатоварване подадох своята оставка като знак на отговорност за това неудобство на родителите, но аз искам всеки да може да носи своята отговорност. Моята отговорност я нося всеки ден, защото всички родители ми пишат на мен. Мен ме боли за всяко едно семейство, чието дете не може да отиде на детска градина, защото съм майка и баба и разбирам какво означава това за семейството. Знаете, че София непрекъснато се
разраства, идват много млади семейства. Този процес ще продължи. Това означава, че всички трябва да работим, за да ускоряваме и увеличаваме местата", каза още Йорданка Фандъкова.

От групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет също предоставиха декларация по темата на сесията на съвета.

Очакваме да започне строителството на още 25 нови сгради, от тях 19 - за детски градини, и шест - за ясли, се казва в декларацията. След направената законодателна промяна, по искане на кмета на София, става възможно разкриването на детски градини в партерни етажи на жилищни и бизнессгради. Столичната община, в разговори с бизнеса, ще търси възможност за осигуряване на допълнителни места, уверяват от групата.

„Ние, общинските съветници от ГЕРБ-СДС, кметът на София и екипът ѝ, си даваме сметка колко е важна подкрепата при отглеждането на децата. Детската градина е важна не само за развитието на детето, но и дава възможности за развитие и растеж и на родителите. Особено на жените, които имат желанието да се развиват професионално и които често поемат по-голямата част от грижата за децата, семейството и дома. Даваме си сметка и че по този начин много по-трудно могат да постигнат баланс между кариерата и семейството, в сравнение с партньорите си“, се посочва в декларацията.

Над 9 900 деца са приети на първо класиране в детски градини и ясли в София

„Даваме си и сметка, че всичко, което направихме, е недостатъчно. Над 120 нови сгради за 10 години, паралелно с тях ремонтирахме и обновихме съществуващите, нереновирани повече от 30 години и опасни азбестови такива, е малко. Натискът на ежедневието върху софиянци се увеличава и всички тук сме длъжници“, казват още от групата. По думите им нито за момент кметът на София и съветниците не са отстъпили от ангажимента си да увеличават подсигуряването на места за всички деца в детските градини. „И никой от нас не е спокоен, че дете от "Стрелбище" ходи на детска градина в Илиянци. И големият въпрос тук е никой да не бъде спокоен“, отбелязват от ГЕРБ-СДС.

В декларацията се казва още: „Със Закона за предучилищно и училищното образование въведохме в образователна степен поетапно 5- и 4-годишните, като тенденцията е и 3-годишните - и така да достигнем европейски образователни стандарти. Дотогава правителството "Борисов 3" осигури ежемесечни ваучери за подкрепа на семействата, чиито деца не са приети. С държавно финансиране към настоящата година изграждаме 45 нови сгради. Към момента се изграждат 16 детски заведения.“

До септември се предвижда да бъдат готови четири нови детски градини в районите "Изгрев", "Подуяне", "Овча купел" и "Лозенец". До края на годината ще бъдат готови още четири сгради на детски градини, които са в районите "Люлин", "Студентски", "Триадица" и "Кремиковци", както и три преустройства на съществуващи сгради за разкриване на нови групи, съответно в "Илинден", "Връбница" и "Триадица".

Със строителството на тези сгради до края на годината ще бъдат разкрити 41 нови групи, се посочва в декларацията.

Информационната система за обслужване на детските заведения, подготвителните групи и първи клас в училищата гарантира прозрачност при класирането, слага край на нередностите при приема, които бяха възможни преди години, спестява време, усилия и пари на родителите. Тази система е стъпка в посока дигитализиране на процесите в общината и предлагане на качествени електронни услуги. Да, когато се променя една електронна услуга или когато се предлага нова, трябва да се вземат предвид няколко задължителни елемента - сигурност на системата и данните в нея, адекватен потребителски интерфейс и дизайн, различните нива на дигитални умения на потребителите, посочват от ГЕРБ-СДС.
БТА, Фокус