/ iStock/Getty Images
До момента от посочените места са извозени 190 тона отпадъци
"Екипи на Столична община почистиха зелените площи под моста на магистралата при Гара Яна от нерагламентирано изхвърлени отпадъци", съобщи Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

„Сметищата под мостове представляват опасност за стратегическата  инфраструктура. При евентуален пожар съоръженията могат да бъдат увредени, а трафикът затруднен“, каза Красимир Димитров.

Проверяват строителни обекти за замърсяване в столицата

Премахнати са и четири сметища, намиращи се в близост до речни корита в районите „Искър“ и „Нови Искър“ като превенция срещу наводнения. До момента от посочените места са извозени 190 тона едрогабаритни отпадъци, съобщиха от Столична община.  

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова предстои да бъде изградено и видеонаблюдение на места, които са обект на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

Целта е както да бъдат установени  нарушителите, така и превенция срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Едни от първите места, на които ще бъде изградено видеонаблюдение е в района на кварталите „Абдовица“ и „Миленков“, както и под моста на магистралата при Гара Яна и при моста в „Нови Искър“.