В Столичния общински съвет се обсъжда предложението за почти двоен скок на глобите за неправилно паркиране в София, съобщи NOVA. Част от общинските съветници настояват от 60 лева, вдигането на автомобил с „паяк” да стане 105 лева. Мотивът е, че разходите на Центъра за градска мобилност са твърде високи.

Вместо регистрационния номер на колата, Боряна Стамболова изпраща SMS с грешна информация за паркиране в „синя зона" и след час намира автомобила със скоба. „Абсолютно неумишлено съм изпратила 1302 вместо номера на колата. Имаше възможност да го проверя, не съм го направила и съвсем справедливо са ме глобили”, казва тя.

В нейния случай се налага да плати 30 лева. Предложението за промяна е скоро за поставена скоба цената да стане поне 50 лева.

Планира се и скок на таксата за вдигане на автомобили за неправилно паркиране. „За репатриране с техническо средство тип „паяк” се заплащат 60 лева от гражданите. Реалните разходи по разчети на ЦГМ са 105 лева”, каза Виктор Чаушев - външен експерт към Столичния общински съвет.

Цената за престой на наказателния паркинг няма да се променя. Тя остава 2 лева за всеки започнат час за лек автомобил и 3 лева за микробус.

Част от общинските съветници не са съгласни с предложението. „Не е обосновано докрай. На практика в момента от ЦГМ имаме информация относно разходите, които са направили по цялостната си дейност по репатриране. Включително и ремонти на улици”, коментира Зафир Зарков - общински съветник в Столичния общински съвет.

До седмица от Центъра трябва да предоставят информация колко струва дейността им по репатриране, за да продължи обсъждането в Съвета за това дали се налага повишаване на таксите.

„Цената трябва да се аргументира”, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.
NOVA