Нови над 200 камери влизат в борбата с войната на пътя в София. Става въпрос за уредите, които в момента следят само за трафика от светофарите. Те обаче вече ще бъдат свързани със столичния КАТ, за да могат да се налагат санкции.

В момента системата минава през финален тестови период и се очаква да започне работа съвсем скоро. След това в Центъра за управление на трафика, ще започнат автоматично да изпращат клипове с нарушения на правилата за движение към столичната полиция, съобщава NOVA.

Първо ще започнат да се засичат нарушителите по трамвайните релси и отсечките, забранени за леки автомобили. Системата на Столична община е готова да бъде свързана с тази на полицията.

„Идеята е всичко да става автоматично. Камерите снимат, изпращат информацията към системата на МВР и тя също толкова автоматично издава съответните нарушения, без да има никаква човешка намеса”, коментира Димитър Петров, директор на Центъра за управление на трафика към Столичната община.

В същото време се обсъждат промени за намаляване на инцидентите и в останалите населени места в страната.

„Основно ще се наблегне на одитите по пътна безопасност. Общините и стопаните на пътя ще могат да си набележат мерки за обезопасяване на своите участъци”, каза Росен Рапчев, представител на Държавна агенция за безопасност на движението на пътя.
 
NOVA