/ МВР
Директорът на ГДПБЗН откри симулационно учение за действия при наводнение, което се проведе в столицата
Точно в 9:00 часа на тренировъчния център до сградата на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ бе даден старт на симулационно учение за действия при наводнения, съобщиха от МВР.

В краткото си обръщение към участниците директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов отбеляза, че всеки вложен лев в превенция спестява в бъдеще на страната ни огромни разходи.

МВР

Именно затова главната дирекция разработи и реализира проекта „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“, финансиран по Оперативна  програма „Околна среда“ 2014-2020 г. гл. комисар Николов подчерта, че амбициозната програма на ръководената от него дирекция е реализирана - през центровете за обучение са преминали 91 174 души, като 72 000 от тях са деца.

Той сърдечно поздрави служителите на Главната дирекция и на Академията на МВР за осъществяването на този проект и благодари за ценната подкрепата и съдействие на нашите партньори от Министерството на околната среда и водите и Оперативната  програма „Околна среда“. 

В рамките на тренировката участие взеха деца от 3 ОУ „Братя Миладинови“, Гоце Делчев, БЧК-София, възрастни хора от София град и областите София и Кюстендил, както и представители на местната власт и неправителствения сектор.

МВР

Всички те проиграха на практика основните действия при възникване на наводнение - подготвяха раници за бедствие, изграждаха диги, управляваха лодка, помогнаха за евакуацията на ранени и пострадали и оказаха първа и долекарска помощ.

Припомняме, че проектът Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения, финансиран по Оперативна  програма „Околна среда“ 2014-2020 г, е на стойност от почти 39 млн. лв.

МВР

В рамките на предвидените дейности бяха изградени учебни зали и тренировъчни полигона в София, Пазарджик, Бургас, Шумен, Габрово и Враца. Тренировъчните центрове разполагат с 19 препятствия, различни по степен на трудност и от различно естество, които симулират в най-близка степен реалността при възникване на критична ситуация.

Програмата на проекта предвиждаше създаването на обучителни материали и последващо обучение на над 90 хил. души, с акцент върху децата. Предвижда се проектът да приключи с шест симулационни учения, по едно във всеки център.