Иван Савов не изключи възможността все още да има живи хора вътре
Версията за умишлен палеж в складовете край Елин Пелин стои на дневен ред. Това заяви криминалистът Иван Савов в ефира на „Здравей, България”.

„Вчера първото ми разсъждение по темата беше свързано с някаква авария или небрежност от страна на работещите. След като проведох разговори с хора, които са запознати с материята, получих уверение, че  подобен тип съоръжения се проектират, така че да имат няколко степени на защита. Да не говорим, че самите пиротехнически изделия, които не се произвеждат там, пристигат готови и пакетирани, което ги защитава от външни влияния”, коментира още Савов.

По думите му проверка от преди няколко месеца не е установила нарушения относно безопасността в склада.

„Целта на подобно деяние може да е от бизнес интереси през лични отношения до терористичен акт”, добави експертът.

Той не изключи възможността все още да има живи хора вътре.

„Подобен тип съоръжения се изграждат със специално предназначение. При строежа се взимат мерки както за обезопасяване на взривните вещества, така и за места, където персоналът би могъл да се скрие”, заключи Савов.

Има загинал при взривовете край Елин Пелин

Има различни версии, но да се правят предположения към момента е рисковано. Сред тях са кълбовидна мълния, попаднала в склада, човешки фактор, престъпна небрежност или умишлено деяние. Държавата би трябвало да знае какво има в него, фирмата е задължена да го декларира. Това каза в ефира на ''Здравей, България" експертът по сигурност Милен Иванов.

Според него от такива инциденти остават достатъчно следи, за да се направи експертиза. "Терминът два тона тротилов еквивалент звучи страшно, но така би било само ако всичкият експлоадира едновременно. Взривните материали в склада не са бързогорящи. Черният или още наричан димен барут - това е основната суровина за производство на фойерверките. Той гори бавно, може да възпроизведе силен взрив само в затворено пространство. Ако и другия склад в района бъде засегнат, ще има сериозен взрив. Няма какво друго да се направи освен да се чака и да се надяваме да няма нови експлозии", заяви той.

По думите му законът не прави разлика между боеприпаси, взривни вещества и пиротехника - има определени правила на съхранение и работа. "Абсолютно възможно е някой да е неглижирал правилата за безопасност. При такива бедствия първо се изолира района от външната граница, за да не станат домовете жертви на мародери. Съобщение "евакуирайте се'' не стига, трябва да има организация", поясни Иванов.

Възникнат всичките въпроси, свързани с построяването на склада за фойерверки и дали са спазени изискванията за безопасност. Той се намира и близко до населено място. Остава и въпросът какви са причините за взрива. Това каза експертът по сигурност Тихомир Безлов в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Борисов: Ако някой трябва да укорява кмета на Елин Пелин, това са хората в града

„Вчера първото ми разсъждение по темата беше свързано с някаква авария или небрежност от страна на работещите. След като проведох разговори с хора, които са запознати с материята, получих уверение, че  подобен тип съоръжения се проектират, така че да имат няколко степени на защита. Да не говорим, че самите пиротехнически изделия, които не се произвеждат там, пристигат готови и пакетирани, което ги защитава от външни влияния”, коментира още Савов.

Около шестия склад, който не е гръмнал, няма горяща площ заради това и хеликоптерът ще обикаля над него, за да го залее в вода, ако е необходимо“, каза Красимир Петров, полковник от запаса и експерт по боеприпаси. Той подчерта, че складовете, съдържащи боеприпаси са под  същия контрол, под който са и складовете с фойерверки, а именно Служба контрол на общоопасните средства към МВР. „За военните складове, които са собственост на Българската армия, отговарят съответните служби“, каза още той.

Безлов допълни, че КОС също имат отношение към безопасността на складовете.

Петров каза още: „Имам информация, че нещата за започнали, когато доцент от Минно-геоложкия университет е пристигнал с бус, за да вземе фойерверки, защото е имал да прави заря. Пристигнал е и синът на собственика, който е докарал момичето, доколкото разбрах, тя не работи там. В момента, в който са приготвени боеприпасите за зарята, е станал инцидента. Това става в помещение, което не е склад. Тази информация имам от мой приятел, който е влязъл с „пустинната котка“ и бронежилетка и каска вътре в района“.

Безлов коментира, че на базата на информацията на Петров са нарушени правилата за безопасност. Той допълни, че камерите трябва да могат да дадат повече информация.

Безлов каза още, че складът наистина изглежда много модерен, но въпросът е, че имаше серия от взривове, включително, че има склад с два тона тротил. Той уточни, че разследването ще даде отговори.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня