Боянската църква отвори врати за посетители
Боянската църква отвори врати за посетители / снимкa: Sofia Photo Agency

Боянската църква отвори врати след дългогодишна реставрация, започнала още през 1912 година. Средствата за финалните реставрационни дейности са събрани предимно от дарения. Боянската църква, която е един от малкото съхранени средновековни паметници у нас, е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. На откриването на напълно реставрираният храм присъства министърът на културата проф. Стефан Данаилов.

„Боянската църква е едно от уникалните богатства на България. Това, че вече обществеността знае, че тя е отворена, е най-радостното и аз лично много се радвам за това, което се случи”, сподели Стефан Данаилов.

„Строена на различни етапи през 9-13-19 век, Боянската църква преживява и поетапна реставрация. Владимир Цветков и проф. Григори Григоров са част от екипа, осъществил финалните реставрационни дейности:

Реставрацията започва 1912 година и са вложени много материали, които не са много удачни. Това налага и тяхното отстраняване. Това я прави и по-сложна отколкото всички други”.

Трудно ли се намират средства за реставрацията?

Трудно, хората все още нямат навика да отделят пари за култура, говоря и за бизнеса, и за отделни хора.

„Нашата държава се оказва третата по паметници на културата след Гърция и Италия. Трябва много сериозно да се форсира сериозно финансово перо, за да можем бързо да стигаме нивото на другите две страни, след като сме толкова богати на паметници на културата”, каза Григори Григоров.