Зелени достъпни пешеходни зони може да има в Сливен
Зелени достъпни пешеходни зони може да има в Сливен / Дарик Сливен

Община Сливен ще търси финансиране на проект за благоустрояване на цялата територия на центъра или на обособени части от нея. Самият проект предстои да бъде изработен и внесен за безвъзмездна финансова помощ по схемата „Зелени достъпни пешеходни зони".  

„Дълги години община Сливен е провеждала различни конкурси за изграждането на централната градска част на Сливен", каза главният архитект на общината Лора Йовчева и  допълни, че до момента общинска администрация разполага единствено с одобрения проект за централна градска част на проф. арх. Иван Никифоров от 2008 г.

„Проектът е добър, но има нужда да се доразработи в някои части, предвид новите условия, свързани най-вече със съществуващото ларго и  неговото индивидуално  продължение до моста на Розова градина. Там се предвижда да се направи отделен проект за изграждането на добре функциониращо кръстовище", коментира арх. Йовчева

По думите й този проект очертава общите рамки на устройването на централната градска част в районите на Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов", пазара, бившите хали и сградата на общината, но в него се набляга основно на застрояването им  без да се третират благоустройствените мероприятия, затова община Сливен държи проектът да се обнови и да се изгражда поетапно.