Зажънване в новозагорското село Млекарево
Зажънване в новозагорското село Млекарево / Общински пресцентър Нова Загора

За първа година в новозагорското село Млекарево се състоя автентичен ритуал по зажънване, с който се постави началото на жътвената кампания в селото, съобщиха от общината в Нова Загора.

Кметицата на селото Милена Матева облечена в традиционна народна носия, посрещна гостите  днес  край пшеничния блок. Облечени в живописните български носии, забрадени с бели кърпи, а мъжете със сламени шапки на главите пристигнаха и жетварите с впрегнатото в талига магаре. Придружаваха ги още невръстни деца, които им помагаха при подготвянето на обедната софра и поднасяха вода на зажаднелите работници. Много настроение сред присъстващите създаде и най-малкият член на жетварската група - осеммесечният Даниел, който беше поставен в шарена люлка, вързана на крайпътното дърво. След като се помолиха за успешно прибиране на реколтата жътварките нагазиха в златната нива. С първите класове беше направен сноп, върху който се постави сламена шапка, за да пусне чорбаджията на нивата пара за берекет.

„В Млекарево имаме доста земеделски производители - близо 65 души. Почти всяка втора къща се изхранва със земеделие, затова се надяваме и тази година да бъдат високи добивите и изкупните цени, за да има хляб на трапезата.", заяви още кметът Милена Матева.