Завършват тържествата за празника на Нова Загора
Завършват тържествата за празника на Нова Загора / netinfo

С празнична света литургия в църквата „Света Петка Българска" водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион

в съслужие със свещеници от Новозагорската духовна околия стартираха проявите в днешния последния ден от честванията на празника на Нова Загора - Петковден. По традиция точно в 10.30ч. бе даден старта на 15-тия традиционен лекоатлетически пробег „Петко Йорданов". За пореден път новозагорската лекоатлетическа школа показа, че продължава да следва стъпките на изявените новозагорски атлети като Петко Йорданов. В старта при момичетата 14-15 години победител стана Нели Николаева от КЛА „Загорец", при момчетата 15-16 години победител е Иван Михайлов от същия клуб.

При юношите старша възраст второ място извоюва новозагорският състезател Милен Йорданов. Част от стартовете на пробега съвпаднаха с тържественото заседание на Общински съвет Нова Загора,

 

 

 

 

на което бе взето решение дългогодишния треньор по колоездене Руси Караманов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Нова Загора" за изключителния си принос за развитието на спорта и във връзка с неговата 70 годишнина.

Със заповед на кмета Николай Грозев с почетен плакет със знака на Община Нова Загора за цялостен принос за съхраняването и развитието на фолклорното певческо изкуство и във връзка със 75 годишнината от рождението й и 55 години творческа дейност бе удостоен ръководителят на хор за многогласно пеене при читалище „Светлина 2000" село Кортен Янка Гоцева. На днешния Петковден бе официално открито и новото инфекциозно отделение на МБАЛ „Света Петка Българска". Отделението е ще бъде построено на 573 кв.м. към момента е изпълнен първият етап на строителството, което позволява обектът да бъде въведен в експлоатация и да обслужва своите пациенти. Общата стойност на инвестицията е в размер на над 1 млн. лева. В момента проявите продължават с демонстрационна футболна среща между отборите на Общинска администрация и Общински съвет.

Финалът на празника на Нова Загора ще бъде тази вечер от 19.30ч. с концерт на Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия" Пловдив.