Затворнички се жалват от режим на ток и топла вода
Затворнички се жалват от режим на ток и топла вода / netinfo

Режимът на електричеството и топлата вода са сред основните проблеми, от които се оплакват лишените от свобода в Сливенския женски затвор. Това става ясно от прес информация, разпространена от отдел „Информационна политика” на канцеларията на Омбудсмана на Република България.

Експертният екип към омбудсмана извърши двудневна проверка в женския затвор в Сливен и даде добра оценка за дейността на затворническата администрация, училището и медицинския център в изправителното заведение. Добра оценка са получили при проверката медицинският център, детската ясла и стаята за свиждане. Проверките се извършват в рамките на програмата за мониторинг на пенитенциарната система в България.

Първоначалните впечатления на инспектиращия екип потвърждават констатациите от изминалите проверки в затворите в Пазарджик, София и Стара Загора, свързани с остаряла материална база, се казва още в прессъобщението. Недостатъчното финансиране на затвора е причина за въведения режим на електричество и топла вода, което било и основното оплакване на интервюираните жени, лишени от свобода. Експертите са установили, че в момента няма щатен лекар към затвора, заради бавната конкурсна процедура. Трима лекари от здравната каса в Сливен обаче посещават в определени дни затвора.

Проверяващите са изразили безпокойство от планираното съкращаване на щатни длъжности към затвора. Това е в противоречие с обективната потребност за увеличаване на персонала, каквато е и препоръката на Европейския комитет против изтезанията, се казва в съобщението.

В края на месец април експертите ще посетят и поправителния дом за непълнолетни в гр. Бойчиновци, с което ще приключи и първия етап от проверките.