В Стралджа отбелязаха 141 години от обесването на Левски
В Стралджа отбелязаха 141 години от обесването на Левски / Общински пресцентър Стралджа

Среща, посветена на 141–та годишнина от обесването на Васил Левски организираха библиотеката и читалище „Просвета-1892” в Стралджа. Децата от клуб „Млад приятел на книгата”, под ръководството на Парушка Узунова, библиотекар, рецитираха стихотворения, посветени на Апостола, разказваха за живота и революционната му дейност, а в презентацията включиха едни от най-интересните снимки  и картини на  Апостола. Младата художничка Денка Георгиева специално за случая изложи своя портрет на Левски, нарисуван с много старание и любов.

Гости на събитието в библиотеката бяха Мария Толева, зам.-кмет и председател на читалището, Кольо Пехливанов, гл.експерт „Култура”, представители на училищата в града, културни дейци.

 

„Левски е нашата икона и децата от клуб „Млад приятел на книгата” доказаха, че  всички ние, млади и стари се прекланяме пред този образ”, обобщи секретарят на читалището Виолета Андонова.

С поздравление от името на кмета Митко Андонов към участниците в срещата се обърна Мария Толева, която сподели своите първи спомени от разказите в семейството за Левски. Тя добави благодарността си към организаторите и към децата за старанието, с което обръщат вниманието на обществеността към едно събитие, което ще продължава да вълнува всеки българин. „Вашето участие днес е нашият букет пред паметника на Апостола!” , подчерта Толева.