В Областната болница в Сливен ще има социален работник
В Областната болница в Сливен ще има социален работник / netinfo

Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" Сливен реши в болницата да бъде назначен социален работник, съобщи изпълнителният директор д-р Йордан Котов. Служителят ще бъде връзка между лечебното заведение и социалните институции. Идеята е на директора на Общинската служба за „Социално подпомагане" Злати Стоянов и бе представена по време на среща, на която се дискутира превенцията на изоставянето на деца в институции. Предвижда се лекарите да съобщават на социалния работник за рисковите случаи и той да взема необходимите мерки. Служителят ще се среща с млади майки, които имат намерение да изоставят децата си, със здравнонеосигурени пациенти, хора с увреждания и бездомници, които се нуждаят от лечение. „В болницата лежат много хора, които имат нужда от социална помощ. Имаме случаи на изоставени деца и възрастни хора, непотърсени с месеци, на прибрани от улицата скитници, за които няма кой да се погрижи. Работата, която ще поеме социалният работник, ще даде възможност на лекарите да се концентрират в медицинската си дейност. Социалният работник ще поеме всичко онова, което трябва да се добави, за да стане добра една медицинска практика и да бъдат обслужвани пациентите ни по-пълноценно", каза д-р Котов.

Предстои да се проведе конкурс за длъжността, а за комисията ще бъдат поканени външни лица, специалисти по социално подпомагане.

Директорът на Общинската служба „Социално подпомагане"-Сливен Злати Стоянов, изрази задоволство от подетата инициатива от страна на ръководството на областната болница. Той се надява и други лечебни заведения да последват примера, защото социалната работа тепърва навлиза във всички сфери на обществения живот. „Това е пътят, по който вървят развитите държави", заяви той.