язовир Жребчево
язовир Жребчево / БГНЕС
Средства за консервация на потопената църква в язовир „Жребчево“ събира Инициативен комитет в Твърдица. Идеята е храмът да се превърне за достъпен и ползваем с лодка.
С парите ще се извърши консервация  на зидовете на храма, тяхното запечатване и изработване на олтар за палене на свещи. Всеки, който иска да помогне може да го направи чрез Общността.сом. Приемат се дарения под формата на труд и материали за консервацията, както и готови изделия като кръст, олтар или информационни табели насочващи към мястото на църквата.

120-годишния храм изплува всяка година от водите на язовир Жребчево. Той е известен като „Потопената църква". Тя е издигната в края на 19 век в село Запалня, но заради строежа на водоема хората се изселили, а църквата изоставена и залята.  През годините не веднъж се показва на повърхността, после отново бива потопена от водите, разказва БГНЕС.

"Залятата черква" вече 50 години води неравна битка с водата, но още я побеждава. Според сина на последния свещеник в храма Стойко Стойков това, че църквата отстоява на водата е силата на християнската вяра.