Соня Келеведжиева първа в европейски конкурс
Соня Келеведжиева първа в европейски конкурс / netinfo

Соня Келеведжиева от Сливен спечели наградата за проза в Европейския конкурс за художествена проза, наука и музика през 2009 г. „И със звездното небе над нас". Тя се конкурира със 135 кандидати от 35 държави с разказа си „Фрида и тайнствената нощна гостенка".

„Когато конкурсът има своето издание, то има и своята тема. През 2003 г.,  когато е обявен, наименованието е било, накратко, „щастието"; през 2005 г. ключова дума е била „свободата", а тази година - „любовта" - разказа за Дарик Соня Келеведжиева.  Разбрала за конкурса от интернет и за 20 дни на белия лист се ражда разказът, който журито с председател проф. Роберто Бардзанти от университета в Сиена отличи на първо място.

„Понякога е достатъчен един жест да ме впечатли и от него да се роди сюжетът. Тази Фрида също съм я носила дълго време в душата си. И заради Фрида Кало, и като спомен за един материал, който преди няколко години прочетох в едно списание, мисля за дъщерята на Георги Чапкънов - омъжена за немски професор и тяхната история" - обясни още Соня Келеведжиева.

Всяко издание на Европейския конкурс за художествена проза, наука и музика е под високия патронаж на ЕП и е подкрепен от много организации. Специално това трето издание е с подкрепата на Министерството на външните работи, на Академия Круска, на Област Тоскана, на провинция Пистоя и на община Монтекатини Терме.