Солени глоби за къпане на забранени места в Стралджа
Солени глоби за къпане на забранени места в Стралджа / netinfo

Кметът на община Стралджа Митко Андонов издаде заповед, с която се забранява ползването на откритите канали, реките, язовирите и други водни площи за къпане, плуване, гребане и други водни спортове, както и използването на плавателни съдове и съоръжения с развлекателна цел. Глобите за нарушителите са до 500 лв.

 Всички кметове и кметски наместници изпълняват указанията за създаване  организация по обезопасяване на общинските водни площи и реките, преминаващи през или край населените места. Поставени са знаци, забраняващи къпането. Ще се упражнява сериозен контрол спрямо концесионерите, ползвателите или други собственици на водни площи, които също имат задължение да вземат мерки  по обезопасяването.

Заповедта на кмета на Стралджа е на основание Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи, а целта - осигуряване безопасността на хората и предотвратяване на удавяния. Директорите на учебните заведения, които са запознати с Инструкция № 1 на МОН и МЗ за организация на водноспасителната дейност, имат грижата за предупреждение към децата и контрол при провеждане на детски и ученически отдих и туризъм.