Сливенските земеделски производители ще участват в митинг-шествието в столицата
Сливенските земеделски производители ще участват в митинг-шествието в столицата / Дарик Сливен, архив

И сливенските животновъди ще се включат в митинг – шествието в столицата. Над 100 фермера ще подкрепят колегите си, съобщи за Дарик Петър Байчев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите. Протестът ще се състои между 18 и 22 февруари, а точната дата ще уточни кметът на София Йорданка Фандъкова. Производителите недоволстват заради неизплатени евросубсидии за 2012-та година, които държавата трябваше да преведе по сметките на фермерите до края на миналия месец.

„Тук се крие една истина. През цялото време се говори за „заема на Милен Велчев” , а тези пари нямат нищо общо с бюджета. Правителството взе нов кредит, по-голям отколкото имат да връщат, който вече е погасен, даже са останаха 200 милиона. По –скоро е внесена вноската за членството в Европейския съюз”, коментира Петър Байчев. Земеделските производители искат премиера Бойко Борисов и неговия екип да посочат точната дата на изплащане на евросубсидиите и да заяват точната сума на европейските субсидии за 2013 година. „Банките са готови да кредитират земеделците, въпреки че старите заеми не са върнати, но искат да знаят сумата. Това е много важно за нас”, подчерта Байчев.

„Искаме си парите, и ако бяха изплатени през ноември субсидиите, ще си платим и въведения 10% данък върху тях”, уточни председателят.

„Правителството иска да плати 85% на дребните производители, което означава, че иска да разделят сектора. Но ние сме единни, защото  90% от животновъдите са и зърнопроизводители , добави още Петър Байчев.