Сливенски библиотеки в спор за ценни книги
Сливенски библиотеки в спор за ценни книги / netinfo
Да се направи пълна инвентаризация на сбирката старопечатни книги на Регионална библиотека “С. Доброплодни” настоява в писмо до министъра на културата, до кмета на община Сливен и до окръжния прокурор ръководството на читалище „Зора”. Повод за писмото са две липсващи старопечатни книги от фонда на „Зора”, показани като собственост на регионалната библиотека на изложбата “Аз, Буки, Веди” по случай 24 май в галерия “С. Скитник”. Двете книги са „Огледало за българските училища” на С. Изворски, издадена в Цариград през 1850 г. и „Граматика за новобългарския език” на Ив. Момчилов, издадена във Виена през 1873 г.

„На заглавните им страници има печати и инвентарни номера на библиотека “Зора”. До тях са поставени нови печати на библиотека “Сава Доброплодни” и техни инвентарни номера и бар код от 2007 година” – пише в писмото.

В библиотека „Зора” е правена пълна инвентаризация през 2006 г., когато са установени липсите на общо шест старопечатни книги. Заключението на инвентаризационната комисия е, че липсата им е по неустановени към момента причини, но че през 1995 г. книгите са били в наличност, тъй като са включени в официално издадения печатен своден каталог “Българска възрожденска книжнина в библиотеките на град Сливен”, където книгите на библиотека “Зора” са описани директно от книжното тяло, а не по библиографски източници.

„Ние не знаем как тези две книги са се озовали в библиотека „Сава Доброплодни”. Ако са били дарени или прехвърлени, би трябвало да има документ в архива на „Зора” с резолюция от ръководството на читалището, но такъв липсва” – обясни директорът на библиотека „Зора” Мариета Главчовска.

В отговор на разпространената информация ръководството на Регионална библиотека “Сава Доброплодни” разпространи пресъобщение до медиите в което се казва:”..... всички доказателства с които разполагаме, в отговор на повдигнатите от библиотека „Зора” обвинения ще предоставим на Районна прокуратура и Министерство на културата (адресати на жалбата).

След като прокуратурата извърши проверката си и излезе със становище, ще ви предоставим пълната информация по случая.”