Радка Сиренкова: Признанието на кмета не означава, че недостъпните сгради са станали достъпни
Радка Сиренкова: Признанието на кмета не означава, че недостъпните сгради са станали достъпни / netinfo

„Думите на кмета не означават, че ние ще спрем да се борим за правата си и ще чакаме милостта на управляващите”, пише в писмо до медиите Радка Сиренкова, директор на Центъра за психологически изследвания в Сливен. Така тя коментира изявлението на кмета Йордан Лечков, че хората с увреждания имат право да искат достъпна среда. „Признанието не означава, че недостъпните сгради са станали достъпни. Точно обратното, ние искаме да знаем за реалните действия, които ще се предприемат от кмета, Общинския съвет и общинската администрация в контекста на решение № 60 от април тази година на Комисията за защита срещу дискриминацията и решение №13 на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет на Република България”, пише в писмото.

Центърът за психологически изследвания проведе акция „Как да стигна и аз?” и седмица на достъпността, която приключва днес. Недостъпните за хора с увреждания сгради в Сливен бяха белязани със стикери с надпис „Недостъпно” и „Забранено за хора с увреждания”. Първият стикер бе залепен на хода на сградата на общината.

„Ще продължим и занапред да поставяме стикерите върху недостъпните сгради, защото управляващите скоро ще забравят за обещанието си към нас, а ако не се предприемат съответните действия от тяхна страна, ние сме готови за следващите акции за достъпност”, допълва Радка Сиренкова.