Проверяват яйцата и агнешкото месо преди Великден
Проверяват яйцата и агнешкото месо преди Великден / Sofia Photo Agency

Засилени проверки  в магазини, пазари и ресторанти за произхода и качеството на яйцата  и агнешкото месо ще сe извършват в Сливенска област. Това съобщи за Дарик началникът на отдел ДВСК към Регионалната ветеринарно -медицинска служба /РВМС/ - Сливен д-р Пламен Пейчев. Проверките на ветеринарните власти ще продължат и по празниците.   Експертите съветват потребителите да пазаруват само от одобрени за търговия с хранителни продукти обекти и да внимават за условията, при които се съхраняват продуктите.

 Месото трябва да е придружено с документи за произход и да има идентификационни печати с информация за държавата , в която е произведено. Печатът трябва да е четлив.

Яйцата трябва да се съхраняват чисти и на непряка слънчева светлина. Необходимо е те да са  маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките да е отбелязан крайният срок за трайност. Яйцата стават негодни 28 дни, след като са снесени. Срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни.

При установени нарушения глобите за частни лица са до 150 лева, а за юридически от 500 до 1 000 лева , уточни д-р Пенчев.