Проведоха се консултации за съставите на СИК в Сливен
Проведоха се консултации за съставите на СИК в Сливен / Darik news

Да се запазят квотите от последните президентски избори за съставите на секционните избирателни комисии /СИК/ в Община Сливен и те да са в същия състав и за изборите за членове на Европейски парламент от България – това се споразумяха представителите на парламентарно представените партии и коалиции. Протоколът от консултациите на политическите сили ще бъде готов днес в 16 ч. Дотогава ДПС – Сливен ще има време да подпише документа.

Местните представители на движението не са се съгласили с разпределението на квотите и са поискали завишение на техните представители в СИК – съобщи секретарят на общината Петя Руменова. 395 места ще има в секционните избирателни комисии Коалиция за България, 303 – НДСВ, по 183 ще са членовете на останалите парламентарно представени партии и коалиции.

На консултациите днес са присъствали и представители на местната структура на партия ГЕРБ. Според постигнатото споразумение, новата партия може да договори места за свои представители в СИК след индивидуални преговори с имащите квоти партии и коалиции.

Засега броят на секционните избирателни комисии на територията на община Сливен са 183, вероятно за изборите СИК ще бъдат открити в затвора, в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” и във Военна болница.