Продължава борбата с битова престъпност в Сливенска област
Продължава борбата с битова престъпност в Сливенска област / ОДМВР - Сливен

10 служители на жандармерията с три автомобила са командировани в Сливенска област за съвместна работа с полицейските патрули по мерките за намаляване на битовата престъпност в населеното място. Това съобщи директорът на Областна дирекция на МВР в Сливен комисар Чавдар Божурски. Тази седмица силите и средствата са насочени в Сливенска и Новазагорска общини, предстои прилагане на мерките и в Котел и Твърдица. В нарочна заповед директорът на полицията е разпоредил  началниците на Районните управления да се срещнат с кметовете на общините, кметските наместници и частните охранителни фирми за набелязване на съществуващите проблеми и набелязване на тяхното разрешаване.

Сред останалите мерки са провеждане на специализирани полицейски операции за противодействие на битовата престъпност и изготвяне на ежедневен анализ за състоянието на сигурност и информация от интерактивната карта на престъпността. Засилено полицейско присъствие ще има в районите с повишена концентрация на престъпни посегателства, на входно-изходните артерии в населените места в област Сливен, уточни още комисар Божурски.

Сформират се самостоятелни екипи от служители на криминална, икономическа и охранителна полиция за осъществяване на явно наблюдение и профилактика на  лицата, по линия престъпления против собствеността. Организирано е и оперативно наблюдение на пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали на територията на областта . По думите на комисар Божурски в Сливенска област са премахнати всички незаконни пунктове за изкупуване на черни и цветни метали.

През 2013 година на територията на областта от полицията отчита спад на битовата престъпност с 15%, информира още Чавдар Божурски.