Приеха програми за насърчаване на заетостта в Тунджа, Стралджа и Елхово
Приеха програми за насърчаване на заетостта в Тунджа, Стралджа и Елхово / netinfo
Трите постъпилите предложени за Регионални програми по заетост на общините Тунджа, Стралджа и Елхово са приети на заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, съобщиха от областна администрация.

Регионалната програма за заетост, насочена към осъществяването на общественополезни дейности в община Тунджа за 2009 година е с основни дейности поддържане на четвъртокласната пътна мрежа, залесяване на общински терени, пострадали при пожари, осъществяване на контрол и опазване на обществени сгради, както и опазване на реколтата.

Бенефициенти по програмата са предимно хора с ниско или без образование, лица без професия, както и хора, отпаднали от социално подпомагане. Продължителността на програмата е 12 месеца, като стремежът е тя да обхване всичките 44 населени места на територията на община Тунджа. Средствата, предвидени за осъществяването й, са 595 862 лв., като 519 720 лв.са от държавния бюджет, а останалите са общинско съфинансиране.

Регионалната програма за заетост на община Стралджа предвижда същите дейности. Ще бъдат наети за 12 месеца 127 лица от рисковите групи на пазара на труда-трайно безработни, хора без квалификация, ниско образовани или хора без образование. Сумата за изпълнение на дейностите по програмата са 309 418 лв., като 265 860 лв. ще бъдат от държавния бюджет.

Протоколът от днешното заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие ще бъде изпратен до 30 септември в Министерството на труда и социалната политика за включване в Националната програма за заетост.