От храм „Св. Цар Борис Михаил Покръстител” настояват за бързо решаване на проблема с проституиращите в района на църквата
От храм „Св. Цар Борис Михаил Покръстител” настояват за бързо решаване на проблема с проституиращите в района на църквата / ИХТИС, архив

Продължават проблемите с проституиращи в района на православния храм „Св. Цар Борис Михаил Покръстител” в Сливен. Църковното настоятелство при храма и членове на Младежки културно–просветен център ИХТИС са подали жалба до Окръжния прокурор и до директора на Областна дирекция на МВР - Сливен. В жалбата, входирана в институциите на 13 август тази година пише, че са налице престъпни деяния, същевременно денонощно се нарушава и Наредбата за обществения ред на територията на общината. От настоятелството изразяват своето недоволство и тревога от съществуването на публично проституиращи жени в непосредствена близост до православния храм и до жилищния квартал „Клуцохор”. Също така настояват за предприемане на незабавни адекватни действия за окончателно решаване на този проблем, съобщи преднастоятелят отец Йоан Петров.

Отец Йоан категорично заяви:  „Искаме силни институции, за да можем да живеем спокоен живот”. От полицията уточниха, че  жалбата е дадена за изпълнение на районен инспектор, който работи по случая. До дни ще бъде изготвено становище, което ще бъде внесено в Районна прокуратура - Сливен.

Говорителят на полицията Първолета Мандинска съобщи за Дарик, че по график коли на Охранителна полиция патрулират в района и, когато забележат такива лица ги разпръскват. „От известно време в района няма лица, които да безпокоят работещите в храма”, допълни още Мандинска. От миналата година има разпореждане на връчване на протоколи за предупреждения.

От Окръжна прокуратура съобщиха, че преписката е изпратена по компетентност до Районна прокуратура.

На 17 август Районната прокуратура е възложила на органите на полицията извършване на проверка по сигнала, съобщи за Дарик говорителят на ведомството прокурор Милена Радева. Указанията са за събиране на данни за извършено престъпление от общ характер и по-конкретно налице ли са данни за склоняване към проституция или за придобиване на нетрудови доходи по неморален начин. В случай, че в хода на проверката бъдат събрани достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъде образувано досъдебно производство.