От 2014 г. събираме отпадъците разделно
От 2014 г. събираме отпадъците разделно / netinfo

Обхват на бъдещата регионална система за управление на отпадъците прие Общото събрание на регионално сдружение „Регионален център за управление на отпадъците, регион Ямбол”. В заседанието участваха кметовете на петте общини в сдружението – Ямбол, „Тунджа”, Сливен, Нова Загора и Стралджа, съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол.

Първата фаза предвижда изграждане на клетка 1 и сключване на споразумение с организация за оползотворяване и предварително третиране на отпадъка. От 2014 година се предвижда да се въведе разделно събиране на хартия, пластмаса, стъкло и метали. Втората фаза включва изграждане на допълнителни инсталации за биологично и механично третиране, сред които: инсталация за компостиране, за рециклиране на строителни отпадъци и клетка за обезвреждането им. На този етап е заложено и изграждането на клетки 2, 3 и 4, както и разширяване обхвата на разделното събиране.

Общото събрание избра за нов председател на регионалното сдружение кмета на Сливен Кольо Милев.

На заседанието бе разгледано и определянето на източника на финансиране на собствения финансов принос и оборотни средства. Решението е всяка община сама да избере източника за покриване на собствения си дял.