Обявяват резултатите от конкурса „Дърво с корен 2012 г.”
Обявяват резултатите от конкурса „Дърво с корен 2012 г.” / Община Сливен

 

Вековните дървета - черница и два ореха от сливенското село Глушник, които участваха с обща номинация в конкурса „Дърво с корен 2012 г.” са сред финалистите в надпреварата. Официалните резултати от конкурса, организиран от фондация „Екообщност”, ще станат ясни днес.

Дървото победител ще получи специализирана консултация и обгрижване за подобряване на състоянието си и по традиция ще представи страната ни в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2013”.

Дърветата от с. Глушник бяха избрани сред 47 номинации и до края на конкурса се състезаваха с още 10 предложения, между които хилядолетни чинари, четиривековни дъб и бук, ясен на 250 г., млада 12-годишна дървесна ружа и няколко вековни черници.

Идеята на организаторите на конкурса не е дърветата да мерят сили според възраст, дебелина или височина.  От Фондацията споделят, че победител трябва да бъде не най-красивото дърво, а най-обичаното и запечатало се в сърцата и умовете на хората дърво със собствена история.

В това отношение преднината на черницата и орехите от с. Глушник е голяма. Те растат в двор близо до гората, в посока към тракийско светилище в североизточния край на селото. По думите на Стефан Стефанов, собственикът на двора, дърветата са пазили сянка и на Ботевите четници.

„Орехите са поне на 200 години, защото прабаба ми, която почина на 98-годишна възраст преди 15 години, ги е сварила вече като много големи дървета на младини, когато се е омъжила за прадядо ми. Още тогава не е имало спомен кой ги е засадил. Черницата, по груби сметки, е над 500-годишна и под нея много често е отсядал Панайот Хитов, който я описва в книгата си "Как станах хайдутин" като място, където е сбирал хайдутите си”, описва Стефанов.

По думите му това лято в с. Глушник е открил и тракийско светилище, което е предизвикало изследователския интерес на изявени археолози.