Намаляват нарушенията, свързани с използване на обезопасителни колани
Намаляват нарушенията, свързани с използване на обезопасителни колани / БГНЕС, архив

32 нарушения при акция по TISPOL за обезопасителни колани, каски и детски обезопасителни системи са били установени на територията на Областната дирекция на МВР – Сливен. Специализираната операция се проведе от 9 до 15 март, като се следеше за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, използването на обезопасителни каски от водачите и пътниците на мотоциклети, както и проверки за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите. Операцията се провежда на територията на всички държави членки  на ЕС.

За относително високия брой проверени МПС са установени малко нарушения, свързани с неизползването на обезопасителни колани от водачите на МПС и пътниците, отбелязват от полицията. От проверените 428 автомобила едва при 32 водачи и пътници са констатирани нарушения. Пътниците, които не поставят обезопасителни колани са седящите на задната  седалка. От 26 автомобила, превозващи деца са съставени санкции само на двама водачи, които не са поставили обезопасителни столчета.

 

Основната цел на TISPOL е чрез провеждане на кампания за контрол на използването на обезопасителни колани и каски от мотористите, да се окаже въздействие върху поведението на водачите на МПС и пътниците и осъзнаване, че неизползването на предпазен колан водачите и пътниците на автомобили и каска от мотористите, значително увеличава риска от настъпване на сериозно увреждане или смърт при възникване на пътен инцидент. Използването на обезопасителни колани и каски, оказва пряко въздействие на аварийността и в частност на броя на пострадалите и загиналите при тежки пътнотранспортни произшествия.