Награда за актьорска трупа получи Сливенският драматичен театър
Награда за актьорска трупа получи Сливенският драматичен театър / netinfo

Младият екип на ДТ "Стефан Киров" в Сливен се завърна с ново признание от фестивала на българската драма и театър, който се проведе в Шумен в навечерието на 24 май. Журито на 21-то издание на Друмевите театрални празници „Нова българска драма” присъди две награди извън статута на фестивала. Те нямат материално, но имат голямо морално изражение и са резултат на специално внимание и оценка.

Едната от наградите е на актьорската трупа на спектакъла на Сливенския драматичен театър "Нова библия – суматоха” по Йордан Радичков. В представлението участва целият млад екип на театъра в Сливен. Спектакълът излезе като продукт на театралния уъркшоп за млади артисти, който режисьорът Маргарита Младенова проведе в началото на тази година в Сливен. Заслугата, освен на голямата дама на българския театър Маргарита Младенова, безспорно е и на младите артисти Ивайло Христов, Августин Демерджиев, Димитър Марков, Димитър Костадинов, Ангел Савов, Николина Янчева, Таня Йоргова и разбира се – и на доайена на театъра Михаил Илийков.

По мнението на фестивалното жури, в този спектакъл Сливенският драматичен театър представя по блестящ начин своята сформирана в последните няколко години трупа, която, въпреки своята младост,  вече се справя със сложни, дълбоко психологически и с висока степен на трудност театрални задачи. Според проф. Младенова, именно Радичков, който рядко се поставя в последните години, може да помогне на сериозния театър да запази себе си от пошлостта и мисловната леност. Героите в представлението са „всичките Радичкови човеци, които търсят смисъла на живота”, а Суматохата в днешен контекст носи не само загадката на битието, но и „една засилена тревожност от хаоса, деструкцията, загубата на яснота и прости човешки ценности”.