Китайски бизнесмени с интерес към летище „Бършен
Китайски бизнесмени с интерес към летище „Бършен / Община Сливен

Интерес към инвестиции на летище „Бършен” изразиха членовете на китайската бизнес делегация, която е на посещение в Сливен. Гостите от Чунцин изразиха надежда и за задълбочаване на партньорските отношения между образователните и културните институции от двата побратимени града. В рамките на визитата те се срещнаха с общинското ръководство и с бизнесмени от Сливен. Кметът Кольо Милев запозна гостите с потенциала за инвестиции в различни сектори - селско стопанство, винопроизводство, промишлени терени.

От тяхна страна бе заявен и интерес за участие в готови проекти за винзаводи и в промишлен терен със съпътстваща го готова инфраструктура, предложени от Христина Атанасова, собственик на хотел в Сливен.

Лянг Конгю, генерален директор на „Общинско снабдяване и търговски кооперативи” на Чунцин поясни още, че се стремят към партньорство, в което печалба има и за двете страни и което да се осъществява по икономическия модел в Китай.

„Когато инвестираме в чужбина търсим възможности за използване и на местния пазар, а не само за реализация на ваши продукти  у нас”, допълни той.

Гостът изрази надежда, че освен чисто търговските връзки ще се осъществят и обмени между образователни и културни институции в Сливен и Чунцин.  Като пример за това той посочи възможностите за съвместна работа по научни проекти, предлагани от сливенския факултет на Техническия университет, които бяха разяснени от функционалния заместник–ректор на факултета Станимир Карапетков. По време на срещата кметът на община Сливен подчерта важността на бъдещите съвместни начинания и даде заявка нов тласък в отношенията.

 

След визитата в общината китайската делегация посети и предприятия, осъществяващи дейности, към които те проявяват интерес - винарната на фирма „Алголекс”, тържището за плодове, Факултет и Колеж Сливен към  Технически  университет София и летище „Бършен” .