Канализацията по ИСПА е негодна, сочат резултатите от обследване
Канализацията по ИСПА е негодна, сочат резултатите от обследване / Община Сливен

Канализацията в Сливен, чието изграждане е започнало през 2009 г. по програма ИСПА и ОП „Околна среда" е негодна за въвеждане в експлоатация. Това е заключението на фирмата, на която община Сливен възложи да направи обследване.

До момента специалистите са успели да завършат обследването само на един километър от изградените общо 7 километра, финансирани по предприсъединителната програма ИСПА и 1.5 километра по ОП „Околна среда". Обследваните участъци са по булевардите „Хаджи Димитър" и „Цар Симеон", където се намират главните колектори и където трябва да бъде заустена и канализацията по новия проект за водния цикъл на Сливен. Техническото обяснение за деформацията на тръбите е, че то се е получило в резултат на неправилно засипване с неподходящи материали. Констатирани са дупки, пукнатини по тръбите и камъни.

„Става дума за неправилно полагане или за некачествени тръби. Не е спазено проектантското решение за изграждане на шахтите. Те не са в параметри, които позволяват в тях да се работи спокойно. Всички дъждоприемници са компрометирани и от тях влиза чакъл в тръбите, информира инж. Димитър Костов от обследващата фирма

От обследвания един километър са установени три качествени участъка, които съставляват около 10%, докато всички останали участъци имат нужда от реконструкция. До момента са изразходвани 6 000 лева за почистването на един километър от канализацията и близо 2000 лева за обследването й. За останалите 6 км. ще са необходими  още до 6 седмици работа, в случай че тръбите са много затлачени, както при първия километър от обследването.

Главният проектант на интегрирания проект за воден цикъл Трайчо Николов обясни, че това, което е изпълнено отговаря на проекта само като трасета, но не и като коти на изпълнение, както и като ревизионни шахти и детайли.

По думите му е необходим проект за реконструкция на изградената до момента канализация и за неговата реализация ще са необходими около 3 милиона лева.

Николов заяви, че два месеца след старта на проекат през септември 2009 г. е уведомил писмено общината. Според него строителният надзор ДЗЗД „Ептиса контролс" носи отговорност за всички процеси. Голяма част от грешките на строителите са извършени, когато комисията по установяване на нередностите вече е работила.