Изложба на Николай Балтаджиев в къща «Миркович»
Изложба на Николай Балтаджиев в къща «Миркович» / Дарик Сливен

Юбилейна изложба на родения в Сливен художник Николай Балтаджиев ще бъде открита в къща „Миркович" на 21 октомври от 17.00 часа. В експозицията са включени живопис, графика, плакат и рисунка. Проявата е по повод празника на Сливен - Димитровден.

Художникът е роден на 5 октомври 1925 г. в Сливен. Произхожда от един от най-старите сливенски родове. След завършване на гимназиалното си образование, учи в Художествена академия - София, специалност „Илюстрация и живопис". Работи като художник и художествен редактор. Твори също в областта на приложната графика, рисува илюстрации за списания и вестници, прави художествено-пространствено оформление на изложби у нас и в чужбина.

„Иска ми се да се обърна към хората, които ще дойдат на изложбата или искрено да се възхитят на картините, или искрено да не ги харесат, защото най-страшно е равнодушието" - каза в интервю за Дарик художникът.

Негово любимо място в Сливен е била родната му къща в квартал „Комлука", която вече не съществува, но съвсем скоро е нарисувал по памет. А сега, когато дойде в родния си град, обича да усети сливенския вятър.   

Той благодари на областния управител Марин Кавръков, който го е поканил да направи юбилейна изложба в родния си град, която е и първата му в Сливен.