Ивайло Калфин: Отношенията между България и Русия си намериха правилното измерение
Ивайло Калфин: Отношенията между България и Русия си намериха правилното измерение / netinfo

„Отношенията между България и Русия си намериха правилното измерение. В това отношения мисля, че и аз и правителството си свършихме работата. За 20 години имаше всякакви крайности в отношенията от това, какво ще правим сега без Русия, до другото каквото каже Русия е много лошо и ние трябва да правим точно обратното, за да се докажем какви добри партньори сме на Америка и атлантическите ни сътрудници”,  така коментира отношенията на България с Русия, при посещението си в Нова Загора, заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Според министър Калфин и двете теории са изключително сбъркани, защото ние сме едно семейство. „България е член на НАТО и на Европейския съюз. Ние имаме съюзнически отношения с тези страни. Добрите ни отношения с Русия само ни носят повече сила в тези съюзнически отношения, защото България е една от страните в Европа, които имат най-добър усет за отношенията с Русия. Не с всичко сме съгласни. Не сме съгласни с това, което се стана в Грузия, не сме съгласни с това, което стана с газа тази година.

Ние, които подозираме, че сме най-проруски насочени сме някъде по средата. Има няколко държави и това са големите в Европа, като Германия, Франция, Италия и др., които не дават думичка да се каже за Русия. Има няколко други, като прибалтийските държави, някои от бившите социалистически страни, които са силно антируски, допълни вицепремиерът.

 Какъв подход избра България? Добри партньорски отношения, със сключени огромни договори с Русия - за пренос на газ, за пренос на нефт, за строителство на АЕЦ. Тези договори не ни поставят в зависимост от Русия, категоричен е министърът на външните работи. Готов съм да давам аргументи за всеки един от тези договори, допълни Калфин. Те са във взаимен интерес и колкото ние зависим от тях, толкова и Русия зависи от България. През последните години износът на страната ни в Русия се е увеличил няколко пъти.

Много важна стъпка в отношенията ни, според Ивайло Калфин, е подписаният, на 27 февруари, договор от министър Емилия Масларова за социалното осигуряване. Всички българи, които са работили в Русия, Коми, на различни други обекти ще си получат пенсиите за този период. Преговорите по тази важна тема са приключили само за две години и се очаква само ратифицирането на документа от Руската дума.

При срещата си гражданите на Нова Загора Ивайло Калфин разговаря с тях още за свършеното от правителството през последните години, за ръста на брутния вътрешен продукт, за мястото на страната ни в икономическа Европа и възможностите за справяне с финансова и икономическа криза, както и търсенето на варианти за справяне ако има нова газова криза.

Ивайло Калфин бе придружен от заместник-министъра на отбраната Спас Панчев и депутата Пламен Ранчев.