област Ямбол
област Ямбол / областна администрация Ямбол
Действията и реакциите на кметовете в населените места в Ямболска област бяха набелязани по време на заседание на Щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и аварии на територията на областта. Представен беше и анализ на действията на ангажираните институции в изминалия пожароопасен сезон, проблемите и мерките за осигуряване пожарна безопасност на обектите, населените места, посевите и горите на територията на областта в пожароопасния летен период на 2017 година, както и плана за информационен обмен и взаимодействие между институциите при усложнена пожарна обстановка.фСъс заповед на областния управител на област Ямбол за заместник-председател на Областния щаб е определен зам. областния управител Волен Дичев.

От анализа на “Пожарна безопасност и защита на населението“ за миналата 2016 година става ясно службата е реагирала на 849 произшествия, от тях 107 с материални щети. Модулните формирования на поделения 26 030 и 52 590 са в готовност за реакция при поискване на помощ и тяхно участие в гасене на пожари. Специална роля и засилено участие в процеса на потушаване на пожари, особено в горски територии, имат Държавните горски и ловни стопанства и Югоизточно държавно предприятие. Областният управител изрази увереността си, че и в предстоящия сезон областта разчита на опита и ресурса им в овладяване на сложни пожарни ситуации. По време на заседанието присъствалите представители на общините представиха и техните ангажименти, и готовност за действие в ситуация на пожари – от информираност на кметовете на населени места за бърза и адекватна реакции, през участие на доброволни гасачески групи, през строг контрол на земеделските производители по места и паленето на стърнища, до поддръжка на гробищни паркове и банкети.

Председателят на Областния щаб областният управител Димитър Иванов обърна специално внимание на действията и реакциите на кметовете по места, защото те са първоизточника на информация и тези, които могат да вземат превантивни мерки за недопускане на нерегламентирани запалвания на стърнища, паркове и сметища, от където най-често тръгват пожарите.