Идва нов белоглав лешояд от зоопарк в Чехия
Идва нов белоглав лешояд от зоопарк в Чехия / netinfo

Белоглав лешояд от зоопарка Злин в Чехия ще пристигне в България на 8 февруари, с редовен полет от Прага за София. Лешоядът е на една година, женски, с оранжев пръстен 001, излюпен в зоопарка на 4 април 2010 година. Информация за това изпратиха до Дарик от Зелени Балкани. Птицата ще стане част от програмата за възстановяване на белоглавия лешояд като гнездящ вид в Стара планина.

За разлика от своите зоопаркови родители, този женски лешояд ще прекара в плен само още известен карантинен период, след което ще бъде транспортирана до една от четирите волиери за адаптация във Врачански, Централен Балкан, Сините камъни или Котел. Оттам, вероятно още през пролетта, птицата ще бъде освободена, с надеждата да се присъедини към 26-те вече пуснати лешояди от октомври 2010 г. 001 не е първата птица, която пристига от Чехия. Преди нея при нас бе изпратен белоглавият лешояд, маркиран с крилометка и пръстен К05, също излюпен в Злин, но вече пуснат на свобода от адаптационната волиера в ПП Сините камъни. В момента К05 е единствената свободна птица от седемте пуснати през октомври, която се придържа към района на волиерата и се храни на изкуствената площадка за подхранване.

Три от останалите птици, включително Любка (К01), свалена от покривите на Сливен и Българка и (К03), похитена край Монтана, са в Сините камъни, но обратно във волиерата. Четвърти лешояд - К06 е във Ветеринарния Факултет на Истанбулския Университет, след като бе прострелян край Одрин, Турция. Предстои завръщането и на К06. Въпреки многобройните си приключения, лешоядите са добре и програмата за реинтродукция продължава по план.