Еленово
Еленово / община Нова Загора
За първи път в подножието на Свети Илийските възвишения край село Еленово се проведе фолклорен събор и конкурс  „Еленово”. Организатори на проявата са Община Нова Загора, кметство с. Еленово и НЧ „Светлина 1908” с. Еленово. Фестивалът е наследник на Регионалния Великденски конкурс „Минчо Недялков”, който в продължение на 20 години събираше инструменталисти и песенни изпълнители от цялата страна.

Еленово
община Нова Загора



Тази година организаторите предложиха на участници и гости един съвсем нов облик на обичания и очакван от любителите на народното творчество събор. На изградените две сцени сред зеленината на Свети Илийските възвишения повече от сто участници от различни краища на страната: Ямбол, Твърдица, Варна, с. Синапово, гр. Стражица, гр. Котел, гр. Сливен с. Бяла, с. Камен и др. показаха своя талант и умения. Община Нова Загора беше представена от ДГ „Надежда” Нова Загора, Красимира и Златомира Димитрови, Никол Иринеева, Хубавена и Кристиян Емилови, Клуб за народни танци „Балига”, СУ „Иван Вазов”, с.Бял кладенец, с. Кортен, с. Полско Пъдарево, с. Езеро, Нова Загора, с. Пет могили, с. Съдиево, с. Прохорово и др.

Любителите на българското народно творчество се състезаваха в категориите изпълнение на фолклорни песни, надсвирване, надиграване и възпроизвеждане на обред или фрагмент от него от пролетно-лятната обредност, в няколко възрастови групи: до 14 години, от 14 до 18 години и над 18 години. Изпълненията бяха оценявани и класиране от жури, което включваше фолклорист, етнолог, етномузиколог и специалист по танцов фолклор. Председател на оценяващите беше доц. Д-р Владимир Демирев от Сливен, фолклорист и етнолог,а членове: Георги Иванов, магистър музиколог от АМТИИ гр. Пловдив, Енчо Енчев, хореограф и ръководител на ДЮФА „Загорчета” и Цанка Радева – директор на детска градина в с. Еленово. Целите на фестивала и конкурс са насочени към възпроизвеждането на фолклорната култура в естествената среда на празника, утвърждаване на приемственост в процеса на унаследяване и съхранение на спецификата й на локално и регионално равнище, обучение на младото поколение в нейните елементи и ценностна система, като част от многообразното ни културно наследство. Началото на културната проява постави секретарят на Община Нова Загора Мария Стефанова. Тя прочете поздравителен адрес от името на кмета Николай Грозев. „Пролетният фолклорен празник „Еленово” е един от най-красивите изрази на пъстротата и богатството на българската култура. Това е послание, което всички ние сме задължени да отстояваме и опазваме, за да бъдем достойни наследници на нашите деди. Желая Ви много настроение с талантливите участници в тазгодишното издание и нека още дълги години пламъкът на родното творчество ни обединява и събира в името на духовността.”
 

Еленово
община Нова Загора

На сцената първи излязоха Вокална формация „Детелини” с. Еленово. В продължение на цял ден гостите на зрелищната инициатива имаха възможността да се насладят на песенното богатство, звуците на народните инструменти и жизнерадостните народни ритми и танци.Голям интерес предизвика и възстановката на „32-ри пехотен полк”  Нова Загора към Национално дружество „Традиция”.

Цветните и пъстри носии, уникалната атмосфера,прекрасната природа  кулинарните шоута и чевермета бяха завършващия стрих на колоритната проява – един обновен и динамичен събор и конкурс „Еленово”.