Да пазим децата на пътя!
Да пазим децата на пътя! / Sofia Photo Agency, архив

Традиционната акция на полицията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” се провежда до 15 юни на територията на цялата страна. През този период и през цялото лято ще се извършва засилен превантивен контрол от състава на пътна, охранителна полиция, полицейските и младши-полицейските инспектори на местата с повишена опасност за пътни инциденти с деца и юноши. Полицейските служители следят за рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него и ще предприемат действия с цел предотвратяване на инциденти.

Акцент е поставен и върху спазването на ограниченията на скоростта в населените места /рискови пешеходни пътеки и кръстовища/; на правилата за отдаване на предимство на пешеходците; на управлението на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; на използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца. Регулярно този контрол ще се осъществява и с мобилните заснемащи системи в населените места. Пътните полицаи ще се включват и в превантивните инициативи на училищата и неправителствените организации по безопасност на движението на децата и юношите, организирани в извънучебно време през летния сезон.

От началото на 2013 година до настоящия момент по пътищата на Ямболска област са регистрирани 99 леки и 15 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са ранени 12 възрастни и 4  деца.

 

За същият период през миналата 2012 година при 36 тежки катастрофи по улиците и пътищата на областта са загинали 6 човека, а са били ранени 38, от тях 4 деца.