Църквата почита Света Марина
Църквата почита Света Марина / Dariknews.bg, Архив

Българската православна църква почита днес празника на света великомъченица Марина. Тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклоничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина много желаела да получи свето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството.

Пръв неин гонител станал самият й баща. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядвала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението, навели Олимврий на мисълта да я удави. Донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната девойка. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот.

Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт и посечена с меч.

Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

В много от царквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води, които са особено силни в деня на света Марина. Тъй като празникът й се чества в разгара на лятото, тя се смята за покровителка не само на здравето, но и за пазителка от змии. В народните вярвания света Великомъченица Марина се смята за покровителка на водите и закрилница на нашето Южно Черноморие.