Чехова театрална вечер в Сливен
Чехова театрална вечер в Сливен / Драматичен театър Сливен

Дали Димитър Марков ще направи Чехов по актьорски или ще се окаже внезапно обсебен от режисурата, или пък ще впримчи творческата си отдаденост и в двете театрални бездни? - Тази вечер, в камерната зала „Слави Шкаров” на Сливенския драматичен театър, е премиерата на дипломния спектакъл на актьора от сливенския театър Димитър Марков в магистърската програма на НАТФИЗ по режисура, водена от проф. Красимир Спасов.

Със своето първо режисьорско представление надареният възпитаник на Маргарита Младенова и Иван Добчев прибавя към списъка на своите учители и друг голям театраленен строител от по-новото време, и за него в театъра  вече става твърде отговорно.

Чеховата театрална магия отдавна привлича вниманието на младия актьор. Избора на Малките комедии за свой дипломен спектакъл Димитър Марков нарича изкушение, провокирано от любопитство към завладяващия руски разказвач и познавач на човешката душа и реверанс към учителя по режисура Красимир Спасов - един от върховите интерпретатори на Чехов в българския театър.

Чехов пише своите „Малки комедии” преди големите си пиеси „Чайка”, „Три сестри”, „Вишнева градина”, „Иванов”, „Вуйчо Ваньо”. В отдавна мечтаната си работа по Чехов Димитър Марков включва малките комедии „Предложение”, „Трагик по неволя” и „Мечка”.  В кожата на различните герои от трите комедии влизат с шик и всеотдайност сливенските артисти Ивайло Гандев, Августин Демерджиев и Вяра Начева. В техните стъпки вървят дебютантите от НАТФИЗ Николай Йовин и Августина-Калина Петкова.

В духа на Чехов, който нарича малките си едноактни комедии „водевили” и „шеги в едно действие”, прочитът на сливенска сцена е преобладаващо комедиен. Но в него има и гротеска, и сарказъм, и по-дълбоки пластове на човешките връзки – върхове и падения, разделени в три „епохи”: преди, по време и след брака. Чехов вижда внезапните обрати в тях като част от живота. Дори и в тези лесни на вид форми, личи високия ръст на автора, който излъчва своите  философски послания с леко намигане. То е, което пленява младия режисьор и неговия екип.

Чехов казва, че „Най-трудно се пише това, което изглежда най-просто“. Така, както чарът на една на пръв поглед проста театрална игра се ражда с много актьорска енергия и себераздаване.  Екипът на сливенските „Малки комедии” залага на тези най-печеливши карти, за да предложи на публиката искрено забавление в тази и следващите чехови театрални вечери.