БСП - Сливен призовават базите на САЩ в България да бъдат закрити
БСП - Сливен призовават базите на САЩ в България да бъдат закрити / Дарик Сливен, Архив

На заседание на Общинския съвет на БСП в Сливен бе приета позиция  за военния конфликт в Украйна.

„Ние, социалистите от Община Сливен, изразяваме своето съгласие с Политическата декларация на Изпълнителното бюро на БСП „Не на войната! За мир в Украйна и в Европа!”, приета на 10 февруари 2015 г.”, се казва в декларацията на общинската организация. Социалистите в града подчертават, че политиката на санкции срещу Русия е неефективна. Те призовават гражданското общество да застане твърдо зад мирно решаване на конфликта в Украйна и институциите у нас да създадат готовност да приемем потомците на българските изселници.

„Споделяме силното безпокойство от ескалирането на военния конфликт в Украйна. Разтревожени сме, че в продължение на месеци жертви на сраженията станаха хиляди мирни граждани. Опустошени са значителни територии от страната, а стотици хиляди са прокудени от родните си места. Политиката на санкции срещу Русия се доказа като неефективно средство за уреждането на конфликта. Тя по-скоро нанася вреди на европейските държави, в това число и на България”, се подчертава в документа.

 

Подкрепяйки основните позиции в Политическата декларация, Общинската организация на БСП – Сливен е разтревожена от опасността във военната база „Ново село” да се разположат чужди военни части и техника за евентуална военна намеса. „За нас е недопустимо България да бъде въвлечена в организирането на военни действия срещу Русия.

Очевидно е, че базите на САЩ в България, благовидно наречени „съвместни военни обекти”, са местата от които ще се извършва агресията. Затова, във връзка с изтичането на договорения период за действието им, призоваваме базите да бъдат закрити”, казват социалистите в декларацията.Според тях бесарабските и таврийските българи са потомци на изселници предимно от сливенския край, поради което социалистите са обезпокоени от засилването на военната мобилизация сред етническите българи в Украйна.

„Българите са вкарани в братоубийствен конфликт от двете страни на фронтовата линия. В страданието си, нашите сънародници вече търсят спасение при нас и българските институции трябва да създадат материална, организационна и финансова готовност да ги приемем”, се казва още в декларацията.