Борбата със сивата икономика е сред приоритетите на Инспекция по труда
Борбата със сивата икономика е сред приоритетите на Инспекция по труда / netinfo

Осъществяване на ефективен контрол относно спазване на законодателството в областта на труда, заетостта и държавната служба” е основната цел на ИА „Главна инспекция по труда“ през 2015 г.

За изпълнението й в Агенцията ще продължи наложилата се през годините практика да се реагира на всеки получен сигнал. Когато той съдържа информация за нарушения на трудовото законодателство, ще се извършват и проверки, независимо дали сигналът е подаден анонимно или от лица без правен интерес – например с прекратени трудови договори. Това съобщи директорът на Инспекция по труда в Сливен Ирена Иванова. Осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд и ограничаване на сивата икономика ще бъдат приоритети в контролната дейност на ИА ГИТ и през т.г.

При появата на негативна тенденция относно спазването на трудовото законодателство ще се вземат своевременно мерки за ограничаването й. През миналата година са организирани три извънредни кампании. Предприятията за подземен добив са проверени за готовността им да реагират на опасност от наводнения. Заради зачестили тежки трудови злополуки имаше инспекционна кампания в строителството. Извънредни проверки бяха извършени и във всички предприятия за производство на взривни вещества и боеприпаси след серията инциденти, а през 2015 г. те ще бъдат проверявани периодично на 6 месеца вместо на 12.

Инспекторите  ще продължават да осъществяват периодичен контрол на 3, на 6 и на 12 месеца във всички предприятия с рискови производства и дейности – подземен добив, кариери, металургични предприятия и т.н. Засилен контрол ще има и в предприятията, в които според резултатите от контролната дейност през 2014 г. има повишен трудов травматизъм.

Планирано е спазването на изискванията за осигуряване на здраве и безопасност при извършване на строително-монтажни работи да бъде сред приоритетите в контролната дейност на ИА ГИТ и през 2015 г. Заради увеличения имиграционен поток в страната сред приоритетите в контролната дейност на инспекцията през 2015 г. ще бъде и законосъобразното наемане на чуждестранни граждани на територията на Република България.

С оглед на предстоящото транспониране в българското законодателство на Директива 2014/67/ЕС ще се обърне специално внимание на спазването на разпоредбите, свързани с командированите работници от страни от ЕС в България, както и на български граждани в ЕС. Наред с контролната дейност  ще продължи да отделя сериозен експертен капацитет, за да осигурява на граждани, работодатели и социални партньори консултации, сведения и технически съвети за най-ефективните методи за спазване на трудовото законодателство.

Сигнали могат да се подават, както и да се получават консултации, на място в дирекциите „Инспекция по труда“ и на тел. 0700 17 670 в рамките на работното време. По всяко време по мейл или чрез формата „Сигнали за нередности“, публикувани на интернет страницата на ИА ГИТ.