Близо 3 млн. лв. са неплатените данъци в община Сливен
Близо 3 млн. лв. са неплатените данъци в община Сливен / Дарик Сливен, Архив

Граждани и фирми дължат на община Сливен над 2 800 000 лева за данъци и такси към 15 юли т.г., съобщи зам.-кметът Румен Андонов. 2 489 000 лв. са фирмените задължения от над 5000 лева,  378 000 лв. – на физически лица. Към момента тези задължения представляват 14% от размера на приходите, които общината събира от данъци, посочи заместник-кметът Румен Андонов.

Тези средства са заложени в бюджета на общината и администрацията презприема всички законови мерки за събирането им. В момента са съставени 1075 изпълнителни производства пред държавен или частен съдебен изпълнител.

Най-големият длъжник на община Сливен е Спорт Палас с 330 000 лева задължения, посочи Андонов. Средно годишно задълженията са от 2,5-2,8 млн. лева. Средно на година събираме недобори от 3,8-4,2 млн. лева. Почти единични са случаите на задължения с просрочен срок на плащане, които не могат да се съберат.

В тези недобори има и т.н. несъбираеми - от фирми, които са обявени в несъстоятелност, от фирми, които са напуснали територията на страната, фирми, които имат административно или някакво наказателно производство и са прекратили своята дейност, както и от дружества, чийто представители  се издирват от правораздаващите органи.

Информация за неплатените изискуеми задължения към община Сливен за определен период от време периодично се посочва в сайта на община Сливен, припомни зам.-кметът по финансите Румен Андонов