Административен съд-Ямбол прекрати искане за обезщетение
Административен съд-Ямбол прекрати искане за обезщетение / Дарик Сливен

Поради недопустимост, състав на Ямболския административен съд остави без разглеждане жалбата на тримата граждани, които поискаха обезщетение от община - Ямбол, заради това, че има заповед на кмета за премахване на бл. 20 в комплекс "Райна Княгиня".

С жалбата, дала повод за образуване на това административно производство, бе направено искане, изрично уточнено и конкретизирано в предишното съдебно заседание, с което се претендираше само определяне на обезщетение, поради премахване на строежа, в който се намира жилището на оспорващите.

Заповедта за премахване на бл. 20 е цитирана единствено, за да се посочи защо се иска обезщетение, но тя не е предмет на оспорването и няма твърдения или дори индикации в тази насока.  Затова и съдът не може да се произнася по несъществуващ административен акт, а образуваното съдебно производство да се прекраява.

Определението подлежи  на обжалване с частна жалба пред Висшия административен съд в седемдневен срок от получаване на съобщението. 

Припомням, че административното дело беше образувано по жалба на трима граждани, които се легитимираха пред съда като наследници на Х. С., който е починал на 17.01.2010 г. През 1992 г. неговият имот е бил отчужден като общината го обезщетила с жилище в бл. 20. В открито заседание на 14.07.2010 г. състав на Ямболския административен съд изслуша исканията на наследниците, които конкретизираха искането си за обезщетение с един апартамент.