Зам.-министър Вергиния Мичева: Повече не мога с лека ръка да поставям хора с увреждания под запрещение
Зам.-министър Вергиния Мичева: Повече не мога с лека ръка да поставям хора с увреждания под запрещение / netinfo
Зам.-министър Вергиния Мичева: Повече не мога с лека ръка да поставям хора с увреждания под запрещение
86396
Зам.-министър Вергиния Мичева: Повече не мога с лека ръка да поставям хора с увреждания под запрещение
  • Зам.-министър Вергиния Мичева: Повече не мога с лека ръка да поставям хора с увреждания под запрещение

„Повече не мога с лека ръка да поставям хора с увреждания под запрещение. Това за тях е своебразна гражданска смърт, която ги лишава от основни права", каза зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева на Кръгла маса на тема „Новата концепция за дееспособността според Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания", която се проведе днес в Шумен. По думите на зам.-министър Мичева е необходимо да се създадат мерки за подкрепа на всички нуждаещи се, като лицата с увреждания бъдат изведени от домовете за хора с психични разстройства в защитени жилища.

В закона е предвидено и уреждането на режима на хората в кома - нещо, което до момента не е правено. Предвижда се и съдът да стане по-ангажиран. Идеята е да се изисква доклад на всеки две години, който да описва психичното състояние на съответното лице. Ще се ангажира и орган по подкрепено вземане на решение, който ще се състои от кмета, социални работници и личен лекар.

Това е първата кръгла маса, която се организира по отношение на проблемите, свързани с необходимостта от промяна на Закона за лицата и семействата. Тя се организира от народния представител Ралица Тодорова. На нея присъстваха още депутатът проф. Стефан Желев, омбудсманът на Шумен Иван Капралов и зам.-областният управител Селиме Кърджалиева.

Новият закон е отговор на ангажимента, поет от България през 2012 г., когато е ратифицирана Конвенцията за правата на хората с увреждания към ООН. Тя изисква равнопоставеност на всички хора пред закона, независимо дали те са с увреждания или не. Именно затова е необходимо държавите членки да създадат механизми, които да подкрепят лицата с психични увреждания и интелектуални затруднения. В България работата по новия закон, съобразен с международното право, започна преди четири години, когато Министерството на правосъдието го обяви за обществено обсъждане.

„Тогава бяха събрани мненията на институциите и на гражданите, текстът беше подобрен, след което отново беше обявен за обществено обсъждане. За мен е много важно и днес да чуя мнението на обществеността на шуменския район, за да направим един наистина добър закон", обясни Вергиния Мичева.

България вече е осъдена от Европейския съд за правата на човека по две дела - „Станков" и „Станев". Очаква се и трето осъдително решение по отношение на запрещението, което се разглежда като лишаване от право на свобода и живот.

За да бъде внесен в Народното събрание, законопроектът трябва първо да бъде приет от Министерски съвет. Предстои това да се случи до месец юни.