Ветерани от войните се събраха в Деня на победата
Ветерани от войните се събраха в Деня на победата / netinfo
Кметът на община Шумен Красимир Костов даде днес тържествен обяд на ветераните от войните от община Шумен. В Деня на победата 90 души се събраха, за да споделят спомени за битките и за трагедията, която причини Втората световна война.

В своето слово Иван Бончев, председател на Съюза на ветераните, поздрави присъстващите с 63-годишнината от победата над хитлерофашизма. Той припомни, че войната отне живота на 63 млн. души и погуби много съдби. “Тъжим за загиналите наши бойни другари, които оставиха костите си по чужди земи”, каза Иван Бончев и призова присъстващите да почетат паметта им с минута мълчание.

Красимир Костов поздрави ветераните с Деня на победата. “Този ден е знак за една велика победа над хитлерофашизма, над едно голямо зло, причинено от войната. Мъжеството на вашите другари и множеството жертви стоят в основата на тази победа. Това е велика победа, която роди желанието за една обединена Европа. Затова е логично днес, в Деня на победата, да честваме и Деня на Европа – с нейните ценности и възможности. Това нямаше да е възможно, ако не бяха вашите усилия и дадените жертви, които днес ние почетохме с едноминутно мълчание.” каза в словото си Красимир Костов.

На тържеството присъстваха още зам.-началникът на НВУ проф д-р Андрей Андреев, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса полк. Радослав Узунов, зам.-кметът по образование и култура на община Шумен Живка Тонева и др.

Вокална група “До, ре, ми” и изпълнителката на народни песни Веселина Маринова от VІ основно училище поздравиха ветераните от войните.