/ Борислав Курдов
Ученици изписаха стенопис
101985
Ученици изписаха стенопис
  • Ученици изписаха стенопис
Красив стенопис бе изрисуван на четвъртия етаж на Първо средно училище „Свети Седмочисленици” в Търговище. Той представлява контурите на България, в които са вплетени най-българските символи, както и герба на страната ни.

Ученици от три заведения с награди от Национален конкурс ''Посланици на здравето''

Преподавателят по изобразително изкуство Силвия Малинова ни разказа, че идеята за стенописа е възникнала след като е бил сформиран кръжока „Млад зограф”. В него вече творят ученици предимно от 9-ти клас, но има и млади художници от 10-ти клас.

Борислав Курдов

„Тъй като на третия етаж на гимназията бе оформено т.нар. Европейско фоайе, заедно с учениците решихме тук да оформим Българското.  Самите те даваха идеи за визията му. На този етаж са кабинетите по Български език, по История и по География и затова решихме да направим нещо комбинирано и интересно.

Децата измислиха проекта и го компилираха по най-интересния начин, като един предложи да нарисуваме лъва , друг герба и т.н. Композицията беше сложна, тъй като самият проект е голям, но с общи усилия успяхме да направим символите на България, които да комбинираме с културно-историческите паметници. Тук са изобразени връх Шипка, розовите поля в Казанлъшко, Мадарският конник...”, разказа Силвия Малинова.

Термос с помпа за пречистване на вода печели конкурс за млад предприемач

По-късно идеята пораства в изработването на 3D-пано и така върху него се появяват релефни слънчогледи и мома в почти естествен ръст и в народна носия, която посреща с хляб, каквато е традицията ни -  символ на гостоприемството на българите.

Малките художници са имали проблеми с височината на паното. Ангел Иванов ни разказа, че изрисувал герба на България с тънкописец. „Защото ми се стори твърде сложно, почти невъзможно да се рисува с бои на височина от около 2.5 - 3 м.

Като за всеки цвят се слизаше от стълбата…Играчка си беше, но ето че резултатът говори сам за себе си”, гордее се малкият творец.  Ангел твърди, че се включил в този арт-проект не само за да помогне на своето училище, но и да покаже на какво е способен и че „всеки може да постига целите си, ако наистина го желае.  Направих този герб и показах, че със силата на волята всичко може да бъде постигнато.”

По време на този репортаж, се запознахме и с Даная, която също е участвала в изрисуването на стенописа. Въпреки крехката си възраст, тя ни заяви: „Аз съм така да се каже фен на България и обичам да рисувам. Така този проект комбинира в мен патриотизъм и талант”.

В проекта са се включили още  десетокласниците Едис Чаушев и Димана Цветанова, осмокласникът  Ангел Иванов, деветокласниците Даная Христова, Иво Сергев, Анита Сергева,  Франческа, Емона, Симона и други.

Младите таланти и техния преподавател са били подкрепени в реализацията на проекта от ръководството на Първо средно училище - Търговище. „Този проект ни дава надежди за това, че в един модерен и популистичен свят, българското се цени и запазва.

В условията на иновации, които училището предлага се запазва българския дух. В тази картина си личи, че ценим нашето минало, с основните символи на българската държавност. Постижението е изключително голямо, за мен е чест от името на ръководството на училището да поздравя изпълнителите на този проект.

Изключително се радваме на осъщественото и се надяваме все повече подобни идеи да реализираме заедно”, каза зам.-директорът по учебната дейност Иван Иванов.

Борислав Курдов

Не за първи път талантът на учениците на Първа гимназия намира проявление в красиво творение по стените на училището. Те са реализирали и проект, който се оказал приятна изненада за всички, които влизат в школото, тъкмо за Деня на Народните будители през 2018 г.

По първите стъпала, на всеки ред, хронологично са изписани имената на български владетели и периода, в който те са начело на страната ни. От хан Аспарух до Цар Симеон Първи. Ръководството планира да продължи тази идея, като на следващото стълбище бъдат изписани имената на владетелите от Второто българско царство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.