/ Dariknews.bg
Екип от Научния център "Преславска книжовна школа" към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" датира започването на градежа на Кръглата (Златната) църква във старопрестолния Велики Преслав - 26 септември 893 г.

Те са определили с точност също, че патронът на храма е Йоан Богослов. Откритието бе представено на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен от част от научния екип - ръководителят му проф. Веселин Панайотов и старши преподавателите Божидар Стоянов и Емануил Стоянов.

Музеят в Силистра ще участва с експонат в изложба в Австрия (СНИМКА)

На брифинга присъства и доц. Юрий Проданов, председател на Общото събрание на Шуменския университет.  Учените са датирали храма в рамките на национален научен проект "Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие", по който работят.

Същността на проучването е датировка (определяне на времето на строителство) на култови християнски археологически паметници. Интердисциплинарният екип включва филолози, физици, астрофизици, програмисти.

Те са използвали най-съвременни научни подходи, сред които археоастрономически, фотограметричен подход, както и виртуален планетариум, с който работи и НАСА. С него може да се определи разположението на планетите, изгревът и залезът на слънцето и други астрономически явления хиляди години назад във времето. 

Чрез цифров модел на основите на църквата и чрез заснемане, което е с точност до милиметри, е установено, че тя не е ориентирана точно на изток, каквито са изискванията за християнските храмове, а имало отклонение от 4,78 градуса на югоизток.  

При изчисленията на датата е изходено и от трите правила за започването на градеж на православен храм - точно на изток в деня на равноденствието, ориентация към изгрева в деня на даден светец, ориентация към изгрева в деня на значим за местното население празник.

Използван е и намерен надпис в църквата, че неин патрон е Йоан, без да е уточнено дали е Кръстител или Богослов. След изследване на всички възможни дати, свързани с двамата светци, учените са установили, че патрон на храма е Йоан Богослов, а след направени множество симулации е станало ясно кога  слънцето е изгряло точно от изток - на 26 септември 893 г.
БТА