Министърът на икономиката, енергетиката и туризма похвали разградско предприятие за производството на висока добавена стойност. Трайчо Трайков счупи бутилка шампанско в багер, който участва в изграждането на нов цех за производство на кристална декстроза в „Амилум-България”. Производството ще е високотехнологично, на площ от 7 000 кв. м. ще работят 10 човека, ще произвеждат 100 тона продукция на ден.
Министър Трайков за втори път от началото на мандата си идва в разградското предприятие „Амилум-България, което е собственост на английската компания „Тейт енд Лайл”. Обеща и да потрети – за откриването на новия цех. Похвали инвеститора за добрата работа и за високата добавена стойност, която произвежда и която остава в България.
……Вместо царевицата да се изнася, тя се преработва тук, продуктите влизат в хранителната промишленост, оттам в ресторантите и се консумират от туристите, така се образува затворена верига за оползотворяването на добавената стойност и тя остава в България.
Трайков коментира, че високата производителност е пътят пред българските фирми, обеща повече пари по ОП”Конкурентноспособност”.
В новия цех, чиято първа копка бе направена днес, ще работят само 10 човека, производството ще е високотехнологично – обясни председателят на Управителния съвет на фирмата Светлозар Караджов.
„Амилум-България” е първото голямо приватизирано предприятие в България, преработва царевица, от нея произвежда нишесте, глюкозен сироп, течна десстроза, високофруктозен царевичен сироп, царевичен глутен, зародиш и фураж. За 18 години в предприятието са инвестирани 70 милиона евро, капацитетът е увеличен четири пъти, в него работят 200 човека.